Tips voor het maken van een sterk wachtwoord

Wachtwoorden vormen de eerste verdedigingslinie tegen ongeautoriseerde toegang tot uw computer. Hoe sterker je wachtwoord, hoe meer beschermd uw computer tegen hackers en kwaadaardige software. Je moet ervoor zorgen dat u sterke wachtwoorden voor alle accounts op uw computer. Als u gebruik maakt van een bedrijfsnetwerk, kan uw netwerkbeheerder moet u een sterk wachtwoord te gebruiken.

Wat maakt een wachtwoord sterk (of zwak)?

Een sterk wachtwoord:

  • Is minstens acht tekens lang.
  • Dient uw gebruikersnaam, echte naam of bedrijfsnaam niet te bevatten.
  • Bevat geen volledig woord.
  • Is significant verschillend van vorige wachtwoorden.
  • Bevat tekens uit de volgende vier categorieën:

Karakter categorie

Voorbeelden

Hoofdletters

A, B, C

Kleine letters

a, b, c

Aantallen

0, 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9

Symbolen die op het toetsenbord (alle tekens op het toetsenbord niet is gedefinieerd als letters of cijfers) en spaties

` ~ ! @ # $ % ^ & * ( ) _ - + = { } [ ] \ | : ; " ' < > , . ? /

Een wachtwoord kan boven aan alle criteria voldoen en nog steeds een zwak wachtwoord zijn. Bijvoorbeeld, Hello2U! voldoet aan alle criteria voor een sterk wachtwoord bovenstaande, maar is nog steeds zwak omdat het een volledig woord bevat.H3LL0 2 U! is een sterker alternatief, omdat het vervangt een deel van de letters in het volledige woord met cijfers en ook spaties.

Help jezelf met een sterk wachtwoord door de volgende tips:

  • Maak een acroniem van een gemakkelijk te onthouden stukje informatie. Kies bijvoorbeeld een zin die zinvol is voor u, zoals de verjaardag van mijn zoon is 12 december 2004 . Met behulp van die zin als uw gids, kunt u gebruik maken van Dvvmzi12/Dec4 voor uw wachtwoord. (het OK is om spaties in je wachtwoord).
  • Relateer je wachtwoord om een favoriete hobby of sport. Bijvoorbeeld, ik ben dol op spelen badminton kon worden ILuv2PlayB@dm1nt()n .
  • Neem een spreekwoord in gedachten en pak van elk woord de eerste hoofd- en laatste kleine letter; vervang l door 1, O door 0 etc.: "Hoge bomen vangen veel wind" - HeBnVnV1Wd.

Als je vindt dat je je wachtwoord moet onthouden door het op te schrijven, zorg dan ervoor dat je het niet kunt bestempelen als een wachtwoord en bewaar het op een veilige plaats.